Списак станара зграде

Одлука о кућном реду у стамбеним зградама (Службени лист града Београда, 12/96, 14/96, 6/99, 11/05) чланом 6. став 3. прописује да: „У згради мора постојати ажуран списак станара, о чему се стара председник скупштине зграде“.

Мишљење повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности о законском утемељењу овог члана гласи:

„Према Закону о заштити података о личности правни основ за обраду података о личности може бити или законско овлашћење или сагласност лица чији се подаци обрађују (члан 8. тачка 1.). У нашем законодавству, према тренутно важећем стању закона, није дато законско овлашћење да се у стамбеним зградама установи списак станара, нити је прописано који се подаци о личности станара прикупљају и објављују.

Из наведеног произилази да је обрада и објављивање тих података могућа само уз писани пристанак сваког појединачног станара у конкретној стамбеној згради.“

Мишљење повереника-линк

spisak stanara-misljenje poverenika

У складу са наведеним тумачењем повереника и с обзиром да презимена станара већ стоје на интерфону, такође и на поштанским сандучићима, списак станара наше зграде неће бити јавно истакнут и за ту одлуку преузимам сву одговорност.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s